IRLAND

IRLAND

Irland er en stat på den øya utenfor England som også heter Irland. Denne staten dekker rundt 5/6 deler av øya, resten heter Nord-Irland. Nord-Irland tilhører Storbritannia. I Irland bor det nesten fem millioner mennesker, og hovedstaden i staten heter Dublin.

Upper Eire ligger skvist inn mellom Dublin og Belfast. Her kan du oppleve fantastiske fossefall i Cavan eller se Giant’s Causeway. The Midlands byr på Galway i vest, en perfekt by for alle som elsker musikk. Her foregår det også mye sport, spesielt av den keltiske varianten og du finner berømte arenaer overalt. I The South finner du villmarken og de mange vakre øyene. Byen Cork er et fantastisk sentrum for kultur.

Utveksling til Irland

Velger du å reise til Irland på utveksling kommer du til et flott, vindblåst land fylt av historie på godt og vondt. Skolene her er litt annerledes enn hjemme. Det finnes skoler for begge kjønn, men du kan også velge ren jenteskole eller gutteskole. Disse siste er ofte katolske skoler, men det betyr ikke nødvendigvis at du må være katolsk for å gå der eller at skolen er religiøs. Pensumet er også det samme som på de andre irske skolene.

Den irske skolen er også kjent for sine gode og omsorgsfulle lærere. Her vil du få den hjelpen du trenger uansett om det er i klasserommet eller om det er i noen av de andre aktivitetene som foregår på skolen, som teater. Du vil antagelig tilbringe en god del tid på skolen, og det er også her du vil få oppleve store deler av den irske kulturen. Da er det godt å vite at du får den utdannelsen du trenger for å nå dine mål.

Aktiviteter

Du skal selvfølgelig gjøre langt mer enn å bare gå på skolen! I Irland er det rom for mange spennende opplevelser. Hjertet i det irske samfunnslivet er GAA (Gaelic Athletic Association). Her er det to sportsgrener, der den ene heter hurling og den andre er gælisk fotball. Det finnes også vanlig fotball her, eller «soccer» som de kaller det, og alle kriker og kroker har sitt eget lag. I tillegg finnes det både lokale og regionale ligaer.

Foretrekker du musikk eller dans i stedet for fotball, kan du for eksempel lære deg å spille på fele eller på en «bodhran», som er en irsk tromme, eller ta et kurs i Riverdance. Liker du å gå tur finnes det mange vandreklubber der du sammen med andre går på tur ut i den flotte, grønne naturen. Irland er kjent for flotte grønne åser og dype skoger, så her er det mulighet for mange flotte turer og naturopplevelser.

Har du et talent for drama og teater kan du bli med i lokale grupper. Disse finnes på alle skoler og på slutten av året avholdes det gjerne en forestilling. Definitivt et flott minne å ta med seg videre!

Din irske vertsfamilie

“Teachglach. Muintir. Clann.” Dette er alle irske ord som betyr familie. I Irland setter man familien først, familiene er ofte store og det å være sammen er høyt prioritert. Dermed vil du ikke oppleve å bare bli kjent med og knytte bånd med din egen vertsfamilie. I Irland får du tanter, onkler, fettere, kusiner og besteforeldre med på kjøpet. Det irske dagliglivet er fylt av skikker, fester og høytidelige anledninger. Hele året gjennom bys det på noe ekstra, som St. Patrick’s Day til Pancake Tuesday. Du får med andre ord oppleve som ikke er hverdagskost hjemme i Norge.

Privacy Policy