SØR-AFRIKA

SØR-AFRIKA

Sør-Afrika, eller Republikken Sør-Afrika, ligger i den sørlige delen av Afrika og har grensene sine mot Botswana, Lesotho, Mosambik, Namibia, Swaziland og Zimbabwe. Det er et av de mest utviklede landene på kontinentet og har også mest politisk innflytelse.

I Sør-Afrika er det store motsetninger som råder. Dette viser seg i alt fra naturen, til økonomi og politikk og ikke minst, folkegruppene. Det mest kjente resultatet av disse motsetningene var regimet apartheid, som var den offisielle rasepolitikken i femti år. Kort sagt gikk det ut på at det hvite mindretallet undertrykte det svarte flertallet. Takket være Sør-Afrikas store leder Nelson Mandela, ble det en slutt på denne politikken.

Utveksling i Sør-Afrika

Velger du å reise som utvekslingselev til Sør-Afrika får du oppleve en mangfoldig kultur. I tillegg lærer du engelsk helt flytende, og antagelig noen lokale ord og uttrykk. Mens du er i landet, får du også anledning til å dra på spennende utflukter. Det er mye å se og gjøre, så dette blir et opplevelsesrikt år.

Du må blant annet få med deg solnedgangen over Table Mountain i nærheten av Cape Town, eller oppleve løver og elefanter på en safaritur. Miljøet du møter er internasjonalt, så her får du venner fra hele verden. Det er store kulturforskjeller i landet, og dette går ikke bare på hudfarge. Du vil få med deg alt fra rugby til eksotisk dyreliv og eggende rytmer.

De mange ulike offisielle kulturene byr også på mange ulike språk. Selv om du i hovedsak lærer engelsk, kan du også få med deg kunnskap om de 10 andre offisielle språkene som finnes i Sør-Afrika, nemlig Afrikaans, zulu, xhosa, swazi, ndebele, sør-sotho, nors-sotho, tsonga, twsana og venda. Synes du dette høres overveldende ut, kan du trøste deg med at alle kan engelsk. Så det er ingen grunn til panikk. Du vil gå på engelsk skole, eller i en engelsk klasse, men det kan godt tenkes at vertsfamilien din har et annet morsmål en engelsk. På den måten har du anledning til å få et dypdykk ned i spennende, ny lærdom.

Siden Sør-Afrika fremdeles er et utradisjonelt land å dra på utveksling til vil du oppleve å få mange venner fra landet, og samtidig knytter du ekstra gode bånd til de andre elevene. Du slipper med andre ord å være redd for å møte naboen her nede. Å få venner fra hele verden, er definitivt en av de store fordelene, og mange av disse vennskapene varer i mange år.

I Sør-Afrika får du også oppleve et litt annerledes skoleliv. Her er det drøssevis av skolearrangementer, egne skolelag, og ikke minst skoleuniformer. Skolene her nede er nok faglig litt lettere enn i Norge, og videregående kan oppleves som litt nærmere den norske ungdomsskolen. Mange av elevene jobber uansett svært hardt med skolearbeidet for å kunne få stipend til mer skolegang. Hver skole har egne maksitaxier som henter og leverer elevene hver dag.

Et år som utvekslingselev i Sør-Afrika gir deg innblikk i et land som er ganske annerledes enn Norge. Du får oppleve at menneskene her har andre problemer og utfordringer enn det vi har i den vestlige verden. Du lærer med andre ord ikke bare språk men også noe om verdier, menneskerettigheter og rasisme. Kanskje kommer du hjem med et noe annet syn på Norge og verden.

Privacy Policy