SKOTTLAND

SKOTTLAND

Skottland er en selvstyrt nasjon, som du finner nordvest i Europa nærmere bestemt rett over England. Nasjonen er en av fire som utgjør Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland. I tillegg til at Skottland er den nordlige delen av Storbritannia, hører også øygruppene Shetland, Orknøyene og Hebridene med til nasjonen sammen med 790 andre øyer, av litt mindre kjent art. Hovedstaden i Skottland heter Edinburgh, og dette er et av de største finanssentrene i Europa.

Uavhengig kongedømme frem til 1707

Frem til 1707 var Skottland et uavhengig kongedømme, og etter denne datoen var landet forent med England og havnet inn i det kongedømmet vi kaller Storbritannia. Landet er å regne som en selvstendig stat, med egen forvaltning, og et eget rettssystem som er bygd opp på andre prinsipper enn det systemet som gjelder i England. Skolesystemet er også deres eget, og landet var faktisk ett av de første i verden som innførte obligatorisk skolegang. Egen lov, eget skolesystem og egen kirke har definitivt vært de elementene som har bidratt til at den skotske identiteten og nasjonaliteten er godt ivaretatt, til tross for denne sammenknytningen med England. I 2014 ble det faktisk avholdt en folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Der var 45 % for løsrivelse og 55 % imot, så enda en stund blir tilstanden slik den er nå.

Edinburgh

Dette er hovedstaden i Skottland og den byen som er nest størst. Byen og omegn utgjør det som kalles City of Edinburgh. Jobben som hovedstad har byen hatt siden 1437, og etter at det skotske parlamentet ble gjenopprettet i 1999, har de også hold hus her. Byen er for øvrig delt i to og begge deler befinner seg på verdensarvlisten til UNESCO.

Aberdeen

Aberdeen er en velkjent studentby for mange. Byen har nemlig to universiteter, der det eldste er University of Aberdeen, som faktisk ble grunnlagt helt tilbake i 1495.

Aberdeen har en av de viktigste havner i Skottland, og er også nasjonens tredje største by. Det meste av oljeaktivitetene på den britiske sektoren foregår her, og dermed er også en rekke norske firmaer representert i byen. Flyplassen har mye helikoptervirksomhet, da det er herfra de flyr ut til den britiske sektoren. Det er faktisk en av verdens største flyplasser når det kommer til helikoptervirksomhet.

På utveksling i Skottland

Storbritannia, som Skottland jo er en del av, er et sted med flotte og spennende byer. Her er det kul musikk og fantastisk fotball. Avhengig av hvor du bor vil du plukke opp språklige variasjoner og egenartede uttrykk. Du vil bli kjent med et vennlig, morsomt og allsidig folk, som liker å ha det gøy og som liker å bli kjent med nye mennesker.

Briter er svært imøtekommende, og du vil nok oppleve at du blir godt ivaretatt både av vertsfamilien og av skolen. De er stolte av å vise frem hva landet kan by på, og lærer gjerne bort sin egen kultur og levemåte. Skottland kan by på vakre byer og et fantastisk landskap, med både hav, fjell og grønne enger. Avstandene er korte, så du har virkelig mulighet til å se og oppleve mye mens du er her.

Privacy Policy