Vertsfamilier

Vertsfamilier

Vertsfamilier kommer i mange variasjoner. Noen har vært vertsfamilie før og har lyst til å prøve igjen, andre har hatt venner eller familie som har vært vertsfamilie og har dermed fått lyst til å prøve selv. De organisasjonene som jobber med utveksling, har ofte en annonse eller to ute, og dette kan friste familier som har lyst til å prøve noe nytt. En vertsfamilie er en helt vanlig norsk familie, og der det som skal til for å virkelig gi utvekslingseleven et flott opphold. Mange familier holder kontakt med elevene i mange år fremover.

Familiene som ønsker å være vertsfamilie er helt vanlige familier, og med det mener vi at de kommer i de fasongene som er vanlig for familier her i Norge. Her kan det være en eller to foreldre, store barn, små barn, dine barn, våre barn eller ingen barn i det hele tatt. Det er mangfoldet som er viktig her. Det er viktig, for også elevene kommer fra et mangfold av familier og bakgrunner.

Kost og losji

En vertsfamilie skal tilby eleven tak over hodet og mat i magen samt den omsorgen familien ellers gir sine medlemmer. Vanligvis vil den organisasjonen dere er vertsfamilie for å gi dere god veiledning i hva som er forventet når det kommer et nytt medlem til familien fra en helt annen kultur. Dere vil også få god innføring i hvilke utfordringer det er vanlig å møte på, og hvordan disse best kan møtes.

De fleste organisasjoner har bemannende vakttelefoner som man kan bruke om krisen virkelig er til stede. I tillegg får man ofte sin egen lokalkontakt, som både kan komme hjem til deg, og som generelt følger opp de behovene dere måtte ha og spørsmålene dere kommer med. Dere får med andre ord ikke en fremmed person i fanget, for så å bli sittende alene.

Viktige støttespillere

Utvekslingselevene som kommer hit har ulike bakgrunner og kommer fra helt ulike land, i tillegg kommer de gjerne fra land som har mange kulturelle forskjeller fra Norge. De skal både tilegne seg kulturen vår, med alt dette innebærer, få seg venner og gå på skole. Da er en vertsfamilie viktige støttespillere. Det er her det skapes trygge rammer og trivsel gjennom daglig kontakt og samvær. Vertsfamiliene blir således viktige støttespillere for at oppholdet til eleven skal bli godt og utbytterikt.

Velger dere å være vertsfamilie får dere et lite stykke verden hjem til dere. Egentlig er det jo ikke bare eleven som får innføring i en ny kultur, det gjelder jo dere også. Kanskje dere får en elev fra et land dere aldri har vært i men alltid vært nysgjerrig på? Å være vertsfamilie kan med andre ord åpne opp for ny og spennende kunnskap. I tillegg får dere se vår egen kultur gjennom fremmede øyne, og kanskje lærer dere selv mer om Norge også.

Å være vertsfamilie er en berikende og spennende oppgave, som gjør verden mye mindre og som bygger minner og vennskap som varer for alltid. De fleste organisasjoner har godt utbygde systemer som hjelper vertsfamiliene med alt de trenger i jobben sin med å være en trygg base for utvekslingseleven.

Privacy Policy