KINA

KINA

Kina, eller som på tradisjonell kinesisk: 中國, forenklet kinesisk: 中国, pinyin: Zhōngguó, Wade-Giles: Chung-kuo, befinner seg øst i Asia. Landet ble delt i to i 1949, og begge regjeringene mener de er det rettmessige styret i landet. Den ene delen er Folkerepublikken Kina, der hovedstaden Běijīng er inkludert. Denne delen inkluderer alle provinsene på fastlandet. Så er det Republikken Kina, der Taipei er hovedstad. Denne omfatter kun provinsen og øya Táiwān (Formosa) samt noen av de små øyene i nærheten av provinsen Fújiàn.

Verdens eldste sivilisasjon

Kina er intet mindre enn den eldste sivilisasjonen som fremdeles eksisterer. Kinas historie er derfor både lang og, ikke minst, svært broket. Her har det vært lange perioder med fred og lange perioder med krig. Landet har blitt delt og delene har blitt gjenforent. Noen ganger var det den kinesiske keiseren som hadde alt makt, andre ganger krigsherrer fra ulike regioner eller embedsmenn som hadde oppnådd mye makt. I flere århundrer var de det dominerende sentrum i Asia, mens i andre århundrer var de så svake at de ble invadert av Japan. Kina består av over en milliard mennesker. Av disse er 93 % hàn-kinesere. Kina har et areal på hele 9 597 960 kvadratkilometer.

Beijing

Beijing er hovedstaden i det vi kaller Kina, men som egentlig heter Folkerepublikken Kina. Den har hatt jobben som hovedstad siden 1949, men også i tidligere perioder. Dette gir den rundt 600 år totalt med erfaring i jobben. Reiser du hit til Beijing må du være forberedt på at det er litt flere mennesker enn bare deg her. Her bor det nemlig over 19 millioner mennesker, og inne i det som kalles bykjernen holder rundt 8 millioner mennesker til.

Det du må se her i byen er Tiananmen, som ligger like ved Den himmelske freds plass, keiserpalasset, templene i Gugong (ellers kjent som Den forbudte by). Her finner du Himmeltempelet, Lamatempelte og Konfuciustempelet, som alle er oppført på verdensarvlisten til UNESCO. I løpet av det året du skal være her, bør du selvfølgelig også legge turen til Den kinesiske mur og gravene til Ming-dynastiet.

På utveksling i Kina

Drar du som utvekslingselev til dette fascinerende landet, får du lære å snakke mandarin. I tillegg får du et dypdykk ned i kinesisk kultur, en kultur som er veldig forskjellig fra vår. Beijing er en eldgammel by, som har vært utsatt for en voldsom utvikling. Dette er en pulserende by der det gamle sloss med det nye og moderne.

Landskapet i landet er variert, akkurat slik som befolkningen. Det er et mangfold det er vanskelig å finne maken til noen andre steder. Du går på skole og gjør lekser, og blir på denne måten kjent med dine medelever. Skal du lære språket og få et godt opphold er det viktig at du deltar aktivt på det som skjer. Vær oppmerksom på at skolene her kan være mer konservative enn hjemme og med andre læremetoder enn det du er vant til. Det er dermed viktig å være åpen og positivt innstilt til alt det nye.

Familier i Kina er like forskjellige som familier i Norge. Delta i det som skjer, for det er her gjennom familien du får det helt spesielle innblikket i kinesisk kultur og væremåte.

Privacy Policy